Cuzco

mei 5, 2016

Confronterend om te zien waar kolonialisme toe leidt. De Spanjaarden hebben hun best gedaan alle Inca bouwwerken af te breken en gebruikten de stenen om hun kerken te bouwen, ook nog eens op de plek van de oorspronkelijke Inca tempels. Hier en daar zie je elementen van de Inca cultuur. Het meest grappige is een schilderij van het laatste avondmaal in de grote kathedraal. Judas heeft een gezicht dat erg lijkt op een van de Spaanse veroveraars, er zijn tropische vruchten zoals papaja’s geschilderd en op de tafel zie je niet het lam maar een eeuwen oude Peruaanse delicatesse: cavia. Later zie ik ze op de markt liggen, gevild en wel.Ook leuk is de maagd Maria geheel gekleed in de kleurrijke kleding van de bergvolkeren. En ik zie een donkerbruine gekruisigde Jezus, gemaakt van Lama huid.

Cuzco is een interessante stad, ondanks het toeristische karakter. Er wordt me weliswaar tientallen keren per dag gevraagd of ik iets wil kopen maar ik ervaar het niet als opdringerig: deze mensen willen gewoon een boterham verdienen. De stad heeft een prachtig koloniaal centrum, en veel huizen zijn gebouwd op de oude Inca muren. De Inca’s bouwden heel vernuftig: de stenen hebben diverse hoeken en passen als puzzeltjes in elkaar, gedaan om te voorkomen dat het instort bij een aardbeving. Want daar heeft deze regio eens in de zoveel tijd van te lijden. (volgens de gids iedere 300 jaar, laatste keer 1950)

De Spaanse kerken en huizen stortten bij iedere aardbeving in terwijl de Inca muren bleven staan. De meeste kerken en huizen zijn dan ook diverse malen herbouwd. Ook al komen aardbevingen in deze plaats dus niet zo vaak voor, mijn gastfamilie heeft rugzakken klaar staan met water en eten voor het geval dat.

Cuzco was de hoofdstad van het Inca rijk en dit feit alsmede de nabijheid van vele Inca ruïnes in de zogeheten heilige vallei en Macchu Picchu trekt veel hippies aan, die de energie roemen die deze plek uitstraalt. Je komt ze overal tegen met hun rastahaar, wijde kleren en ze zitten net als de locals op de grond om hun waren te verkopen: zelfgemaakte sieraden, tassen e.d. Om ook een beetje van de bijzondere energie te proeven volg ik een aantal Yoga klassen waar ik prompt mensen ontmoet die hier op vakantie waren maar vervolgens er maanden of jaren zijn gebleven. Judy van de VS vertelt me dat ze hier niet een normaal leven hoeft te leiden zoals in de VS. Ik vraag me af wat een normaal leven is, de groep hippies is zo groot dat je hier toch ook tot een groep behoort, bijna een subcultuur en dat je dat als normaal kan gaan bestempelen. Een andere vrouw vertelt me over de healings die je hier in de jungle kunt doen met sjamanen en hoe helend dat is. Ik zoek dat later op internet op en merk dat dat big business is: 9 dagen voor 2300 dollar.

Intussen zijn er in de stad voortdurend festivals en vooral ook veel demonstraties. Volgende maand zijn er verkiezingen. Lara van mijn gastfamilie wordt boos als ze hierover praat. Een van de kandidaten is de dochter van de vorige president die beiden van Japanse afkomst zijn. De vader zit na 10 jaar regering een langdurige gevangenisstraf uit voor corruptie en misdaden tegen de mensheid. Het schijnt dat op zijn bevel duizenden vrouwen in de bergen gedwongen zijn gesteriliseerd. Lara begrijpt niet dat de dochter van een misdadiger, die haar opleiding in de VS heeft betaald met geld van het volk, een kandidaat kan zijn.

Mijn favoriete plek in Cuzco is – afgezien van een café aan de plaza de Armas waar ik iedere middag iets drink- de Inca ruïne boven de stad: Sacsayhuaman (sexy woman als ezelsbruggetje om te onthouden). Ik vind dit echt een magische plek: Cuzco was door de Inca’s in de vorm van een Puma gebouwd en Sacsayhuaman is het hoofd van de Puma met 22 tanden. Een aantal van de tanden staan er nog en het uitzicht op de omliggende bergen en de stad is prachtig.

Morgen mijn laatste dag op de Mundo Antiguo taalschool, dankzij mijn fantastische leraressen Wendy, Empe en Carmen heb ik genoeg geleerd om me te redden de komende weken!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Thilde mei 6, 2016 at 8:24 am

    Geweldig Conny wat doe je het toch goed! Geen last meer van hoofdpijn ivm hoogte? Blijf genieten. Wij liggen heerlijk te dobberen in de buurt van het Sneekermeer. Ook heel mooi!
    Veel liefs, baci Thilde

  • Leave a Reply