Kerstgroet vanuit Iguazu!

december 24, 2015

Als ik voor het eerst een blik werp op de Iguazu watervallen ben ik even stomverbaasd: het water is bruin! In mijn hoofd zitten nog de blauwe en turquoise kleuren van Pategonië. Ik hoor later dat dit komt vanwege de vele regen in deze tijd van het jaar.

De watervallen zijn behoorlijk imponerend en het zijn er vooral heel veel. Vanaf de Argentijnse kant kun je via allerlei loopbruggen er van alle kanten naar kijken, zelfs bovenop. Indrukwekkend en hypnotiserend om in dat kolkende water te kijken dat zich vanaf allerlei plekken naar beneden stort. Maar een dag later vanaf de Braziliaanse kant zie ik pas echt hoeveel watervallen het zijn en raak ik zwaar onder de indruk van de natuur: hier kijk je vanaf een hoger punt over het hele gebied heen.

Ineens zit ik in een tropisch regenwoud: vlinders met feloranje, paarse en gele kleuren komen op mijn arm zitten, bontgekleurde vogels vliegen rond, leguanen, apen, het woud zit er vol mee. Het is allemaal keurig aangelegd, van een avontuurlijke hike is geen sprake. Het is natuurlijk geweldig dat iedereen, ook met een gebrek, van de watervallen kan genieten maar het ziet er toch een beetje gekunsteld uit. Het roept het beeld van Jurassic park bij mij op; in het regenwoud zitten gevaarlijke dieren maar wij mensen lopen op mooie houten vlonders er doorheen.  Als ik later in het Bird park ben, is het beeld van Jurassic park compleet: een immense vogelkooi waar je via een sluis inkomt en uitgaat. Om een vleugje avontuur erin te brengen besluit ik een boottour te doen, en niet zomaar een boot maar meer een soort vlot waarin je gegarandeerd nat wordt. Dat is fun!

Tijdens mijn laatste dagen in Argentinië was het moeilijk om aan geld te komen. Mauricio Macri, de nieuwe president, heeft als een van zijn eerste maatregelen de zwarte markt voor euro’s en dollars afgeschaft en de officiële wisselkoers op de koers van de zwarte markt gezet. Dat betekent voor ons, Europeanen dat we sinds een dag of 2 meer peso’s krijgen voor onze euro’s, en dat mijn laatste dagen in Argentinië, behoorlijk goedkoper worden. Zo’n 30 procent. Om de eigen bevolking te compenseren hebben 8 miljoen mensen een eenmalige uitkering gekregen en daarom zijn de banken massaal leeggehaald. Overigens verwacht iedereen hier dat de prijzen zullen stijgen, en men maakt zich zorgen.

Ik sprak met Kathy, een Amerikaanse dokter, die een paar maanden in een publiek ziekenhuis in Buenos Aires heeft gewerkt en zij vertelde mij dat medische zorg nu gratis is voor iedereen in de publieke ziekenhuizen. De nieuwe president wil dit gaan veranderen en hier begon de receptionist van mijn hostel over: omdat er zoveel armoede in dit land heerst, vreest hij een enorme stijging in de criminaliteit als de armen moeten betalen voor zorg. Kathy vertelt dat het huidige systeem wel op de schop moet wat haar betreft: veel dokters in de publieke ziekenhuizen besteden meer tijd aan hun werk in privéziekenhuizen vanwege de verdiensten en dat feit, gecombineerd met geen planningssysteem in het ziekenhuis waar zij werkte, leidt ertoe dat patiënten nooit weten wanneer ze worden behandeld. Ze komen vroeg in de ochtend, en komen iedere dag weer terug totdat ze worden geholpen. Kathy is erg gefrustreerd hierover, ook omdat het haar niet lukte de zaak in beweging te krijgen. Dit is niet de eerste keer dat ik denk dat wij, in Nederland, enorm geboft hebben dat we daar zijn geboren!

Ik wens jullie allemaal een hele fijne kerst vanuit Brazilië! Morgen vlieg ik naar Rio waar ik nog 4 dagen blijf en dan naar huis.

 

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Thilde Derkman december 24, 2015 at 9:06 pm

  Hoi Conny,
  Wat laat je mij toch meegenieten van je reis, dankjewel! Geniet de laatste dagen nog extra want zodra je thuis bent went dat ook weer heel snel. Wij zijn gisteren teruggekomen en moeten oppassen om niet meteen in het oude ritme terug te vallen.
  Ben benieuwd hoe je Kerst doorbrengt en wens je nog hele mooie dagen in Rio. Tot in het nieuwe jaar en een goede reis terug.
  Buon Natale e Felice Anno Nuovo! baci xx

 • Reply Gerard december 25, 2015 at 11:43 am

  Jeetje Conny wat een enorme verandering van omgeving. Trekt je lichaam dat een beetje?
  Kerst is misschien nauwelijks kerst voor je, maar ik wens je toch een vredige en liefdevolle kerst toe.

  Oja, over die hoe-vraag uit je vorige mail: ik vermoed dat er nauwelijks een hoe is. Alleen maar ademen, ontspannen en toelaten. En op de één of andere manier is dat ergens een keer heel erg moeilijk geworden.

  Fijne tijd nog. Neem voor ons allemaal een stukje vrijheid mee ;).

 • Leave a Reply